De Lumière Passage
De Lumière Passage ligt als een verborgen parel verscholen tussen het City House en de voet van de Lumière Toren. De passage verbindt de Lijnbaan met de Karel Doormanstraat en de Kruiskade, vice versa.
Het wordt een bijzondere, inspirerende bestemming die zich kenmerkt door een gevoel van intimiteit, vanwege de vriendelijke, artistieke mix van voorzieningen, het vele groen, de kunst, de warme lichtinval, en de sociale interactie tussen de bewoners en de bezoekers. Beneden op straat staan bomen in de patio en groen in potten. Op de daken liggen plantsoenen en tuinen van LOLA Landscape Architects op verschillende hoogten. Het groen bestaat uit inheemse soorten die de lokale biodiversiteit stimuleren. Alles is gericht op het bieden van een aangenaam verblijf.
Schoon, veilig en sociaal
Het wordt een schone én veilige plek, die wordt beheerd door een huismeester en 24/7 gemonitord wordt met camerasystemen. Daarnaast gaat veel aandacht uit naar de ruimtelijke invulling. De functiekeuze en inrichting van de kantoor-, bedrijfs-, winkel- en horecaruimtes zijn bepalend voor zowel de cultuur én de sfeer, als de mate van sociale controle en veiligheid in de Lumière Passage. Gelukkig is het programmeren van gebieden de bewezen expertise van Manhave Vastgoed.
Openheid en levendigheid
Aan de Karel Doormanstraat-zijde, waar nu Cupra gevestigd is, komt straks een mooie retail/horeca voorziening met uitnodigende transparante gevel. Aan het begin van de entree, naast de fietsparkeergarage, is een servicepunt voorzien voor (buurt-) bewoners met diverse handige voorzieningen, zoals een fietsenmaker en pakketafhaaldienst. In de Passage richting de toren bevinden zich de entrees naar de bedrijfsruimten en de maatschappelijke functies. De passage mondt uit in een verbreding die fungeert als patio, waar ruimte is voor groen en terrassen van het grand café. Aan deze patio ligt ook het atrium onder de toren met de hoofdentrees voor de kantoren, de woningen en het hotel. We willen deze hoofdentree onder de toren activeren door de gemeenschappelijke receptie hier te positioneren.
Voor de Lumière Passage willen we ruimte bieden aan ‘lokale helden’. We denken aan artistieke Rotterdamse maakbedrijven met een atelier en een hippe Rotterdamse food & coffeebar annex yogastudio met dag- en avondfunctie die zowel bezoekers als kantoormedewerkers kan bedienen met terras in de patio. Dit wordt een plek waar bewoners, gebruikers en bezoekers zich thuis voelen, elkaar ontmoeten, ontspannen, of flexwerken.
We willen een duidelijke relatie leggen met het City House door van de achterkanten van de retail-units van City House ook een entree te maken. Daarnaast onderzoeken we hoe we de oostgevel van de bestaande Caroline Biss winkel op Kruiskade 59 in het ontwerp van de hoofdentree kunnen betrekken. Dit zou kunnen door deze muur op enkele plekken open te breken (mits constructief mogelijk), de muur als groot kunstwerk in te zetten of van de muur een groene wand te maken die aansluit op de rest van het landschapsontwerp. Uiteraard wordt de monumentaliteit van het City House gerespecteerd.
Een interventie m.b.t. de wand van Caroline Biss heeft een gunstige invloed op de levendigheid van de hoofdentree en de binnenplaats, dat op deze wijze een aantrekkelijke plek wordt om te wandelen of te verblijven. Voor bewoners en (hotel-) bezoekers wordt de Lumière Passage een mooie doorsteekroute vanuit de hoofdentree en de Lijnbaanentree van Lumière naar o.a. het Centraal Station. Daarnaast biedt de passage toegang tot de fietsgarage (met huurfietsen) aan de Karel Doormanstraat.
Publiek toegankelijk
De Lumière Passage is bij voorkeur altijd publiek toegankelijk met de mogelijkheid om het af te sluiten wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld tijdens de nachturen. De voorzieningen zijn hiervoor sowieso aanwezig met op maat ontworpen sierlijke hekwerken bij de entrees, die kunnen worden geopend op basis van lidmaatschap met pas of smartphone (naar voorbeeld van de RET).